Home » Newsroom » Case Study: Voor het geval dat – UHU!

Case Study: Voor het geval dat – UHU!

Waarschijnlijk is er nauwelijks iemand die van de producten van het UHU-bedrijf nog niet gebruikt heeft gemaakt. Het lijmmateriaal in de zwart-gele tube is inmiddels het bekendste merkartikel van onze tijd. UHU ontwikkelt en maakt hoogwaardige lijmmaterialen voor kinderen, ouders, maar ook voor doe-het -zelvers en het professionele gebruik in ambacht en industrie. De ontwikkeling van steeds betere en veiligere producten, rekening houdende met toekomstige generaties is tegelijkertijd een uitdaging en vrijwillige verplichting.

INEX Vakuumförderer
Netheid en veiligheid

De meeste producten worden in de bedrijfswerkplaats in Duitsland gemaakt die midden in de kleine stad Bühl ligt – aan de voet van het Zwarte Woud. Daarom zijn netheid en veiligheid in de producten gegarandeerd. In het algemeen zijn voor de fabricage van lijmmaterialen verschillende vaste stoffen en oplosmiddelen nodig die in een mengvat of aanzetreservoir worden gemengd. Voor een verdere verhoging van de hygiëne en de veiligheid heeft UHU in 2007 gekozen voor het gebruik van INEX-vacuümtransportinrichting van het bedrijf Volkmann en hiermee voor een gesloten invoer van vaste stoffen in de mengers gekozen.

Welke redenen waren doorslaggevend voor het gebruik van de INEX-systemen?

Al in het begin van 2002 koos Volkmann voor de ATEX-certificering van de vacuümtransportinrichtingen volgens richtlijn 94/4/EG wat het algemene gebruik in stofexplosiegebieden toestaat. Voor het gasexplosiegebied ontstaat door de extra inertisering met een beschermingsgas (stikstof) uit een standaard vacuümtransportinrichting een constructiemodel-gekeurd INEX-systeem. Hierdoor wordt het mogelijk om vaste stoffen veilig en stofvrij in een aangebracht reservoir met oplosmiddel naar binnen te sluizen (zone 0). Hierbij is de zuiver pneumatische besturing een belangrijk onderdeel van het gecertificeerde INEX-vacuümtransportsysteem dat d.m.v. verschillende veiligheidscontroles zoals bv. „voldoende stikstofdruk voor de inertisering aanwezig“, het proces-veilige gebruik garandeert. Bovendien kan deze INEX-besturing rechtstreeks in een zone 1 worden gemonteerd of ook mobiel op een rijwagen worden ingezet. Naast het veilig inbrengen heeft dit gesloten transportproces het voordeel dat uitstoten van stof en gassen wordt voorkomen en hiermee de gezondheid van de medewerker wordt gespaard en de productie schoon blijft.

Procesveiligheid door „blokkering van ontsnappende stoom“

Opstijgende stoom en dampen kunnen in mengtoestellen een probleem bij het vullen geven en de veiligheid van het proces beïnvloeden. De afsluitkleppen die voor de insluizing in het proces als scheidingsorgaan tussen de INEX-vacuümtransporteur en het mengtoestel zijn gemonteerd, kunnen als gevolg van opstijgende stoom en dampen worden bevochtigd en tot sterke afzettingen van vaste stof en aanhechtingen leiden. Een gevolg is vaak ook een bevochtiging van het filter in de vacuümtransportinrichting en een verstopping van het filter. Door de inzet van een blokkering voor ontsnappende stoom die op stikstof werkt, kon de afsluitklep van het INEX-systeem droog gehouden en een permanente en betrouwbare werking worden gegarandeerd.

inex systemlösung case study uhu
Verschillende inbouwsituaties ter plaatse

In een voortgeschreden productie treft men heel verschillende inbouwsituaties aan waarin standaard systemen vaak niet kunnen worden ingezet. Beperkingen in constructiehoogte, schuine inbrengaansluitingen en reeds aanwezige installatiecomponenten geven vaak slechts weinig ruimte voor nieuwe installatietechniek. Als gevolg van de volledige constructie en de hoge eigen fabricage in het bedrijf Volkmann konden de INEX-vacuümtransporteurs aan de verschillende inbouwsituaties van de mengtoestellen ter plaatse worden aangepast zodat ook voldoende toegankelijkheid voor bediening en onderhoud mogelijk is.

Zoals in het UHU-voorbeeld kunnen veel redenen voor het gebruik van Volkmann vacuümtransportsystemen worden aangevoerd. Een belangrijke reden is zeker ook de nauwe en gemeenschappelijke samenwerking die pas tot deze verschillende op maat gemaakte oplossingen leidt voor de gebruiker.