Home » Newsroom » Volkmann op Formnext 2021

Volkmann op Formnext 2021

Geavanceerde poederbehandeling bij additieve vervaardiging – vacuümtransport en meer over 3D-printen.

Eindelijk weer een FORMNEXT in Frankfurt! We maakten goed gebruik van de lange wachttijd tussen de beurzen en presenteerden onze nieuwste ideeën en apparatuur voor de behandeling van metaalpoeders in pre- & post-processing van 3D printen.

Formnext-2021_
Afbeelding 1: Lezing door Thomas Ramme @ TCT Introducing Stage

Er zijn verschillende taken op het gebied van poederbehandeling voor additive manufacturing: de machines laden met nieuw poeder, de machines legen, het poeder recycleren door zeven en dit ook in combinatie met meerdere printers van verschillende fabrikanten (multi-machine lay-outs). Er zijn zeer flexibele poederbehandelingssystemen nodig, waarbij vacuümtransport de beste overdrachtsmethode is voor het verbinden van processen. VOLKMANN presenteerde dit niet alleen op zijn eigen stand op Formnext 2021, maar bracht ook zijn diepgaande kennis van bijna 50 jaar metaalpoederverwerking over op verschillende evenementen en seminars rond de beurs.

Formnext-2021_TCT-Introducing-Stage-Volkmann
Afbeelding 2: Basisconcepten van het verwijderen van onbewerkt poeder uit bouwopdrachten
Formnext-2021_TCT-Introducing-Stage-Volkmann
Afbeelding 3: Gecontroleerd en stofvrij vullen en legen van grotere containers
Formnext-2021_TCT-Introducing-Stage-Volkmann
Afbeelding 4: Gecontroleerd en stofvrij vullen en legen van grotere containers

De presentatie op de drukbezochte TCT Introducing Stage (Afbeelding 1) bood een uitgebreid overzicht van de verschillende toepassingen in de AM-industrie. Beginnend met het basisconcept van het verwijderen van onbewerkt poeder uit bouwopdrachten (Afbeelding 2) of uitpakstations, vervolgde de presentatie met een diepgaande analyse van de materiaalstroom. De figuren 3 en 4 illustreren bijvoorbeeld het belang van gecontroleerd en stofvrij vullen en legen van grotere containers, wat steeds belangrijker wordt bij het verwerken van grotere hoeveelheden metaalpoeder.

Daarnaast werden de volgende onderwerpen zowel tijdens de seminars als op de beursstand behandeld:
  • Terugwinning en zeven van metaalpoeder (PowTReX en andere systemen)
  • Volledig automatische lediging van bouwbanen bij BMW en GKN (zie hieronder: onderzoeksproject IDAM)
  • Reconditionering, drogen en mengen van schroot en nieuw metaalpoeder
  • Split cone docking valve (VIAS) specifiek voor AM metaalpoeder
  • Engineering op maat: bv. veilige poederbehandeling voor lay-outs met meerdere machines
Extra informatie:
Formnext2021_Volkmann_IDAM-project

Figuur 5: Details van het IDAM-onderzoeksproject ” ndustrialisation and Digitalisation of Additive Manufacturing”: www.ilt.fraunhofer.de/en/press/press-releases/press-release-2019/press-release-2019-4-17.html

Beeldindex: 

foto’s 1 to 4: Dipl.-Ing. B.Eng.(Hons.) Thomas Ramme van Volkmann GmbH, Soest, doet verslag van zijn meer dan 26 jaar ervaring in vacuümtransport en behandeling van metaalpoeder. 

Foto 5: Inzicht in een volledig functioneel ontpoederings- en reconditioneringsstation dat zich al heeft bewezen onder reële productieomstandigheden (IDAM).